Α` Τοπική: 11 στροφές πριν τη στέψη του πρωταθλητή

Μετά και το πέρας της 23ης αγωνιστικής ολοκληρώθηκαν τα δύο τρίτα του πρωταθλήματος της Α` τοπικής κατηγορίας Μεσσηνίας και όπως δείχνουν τα πράγματα και μαθηματικά πέντε ομάδες βρίσκονται στο ¨κυνήγι¨ του τίτλου.

Βάση βαθμολογικού πίνακα τον πρώτο λόγο φαίνεται πως έχουν ο πρωτοπόρος Πάμισος Μεσσήνης (60 βαθμούς) και η Εράνη Φιλιατρών (57 Βαθμούς).  Ακολουθούν ο Α.Ο. Κυπαρισσίας που βρίσκεται στο -7 και η Α.Ε Μάνης με τον Α.Σ. Πανθουριακός στο -12.

Τώρα, εάν αναλογιστούμε ότι στα αναμεταξύ τους παιχνίδια μέχρι τώρα (14 στο σύνολο) έχουμε 7 Ισοπαλίες – 6 νίκες των γηπεδούχων και 1 νίκη του φιλοξενούμενου, απομένουν ακόμα άλλα 6 ντέρμπι.

Αναλυτικά το πρόγραμμα των ομάδων:

Πάμισος Μεσσήνης

Ο πρωτοπόρος Πάμισος που σύμφωνα με την προϊστορία του είναι ¨ταγμένος¨ να πρωταγωνιστεί στη μεγάλη κατηγορία του νομού και να πραγματοποιεί αξιοπρεπείς παρουσίες στα σαλόνια των εθνικών κατηγοριών, φαίνεται πως έχει τον πρώτο λόγο για την κατάκτηση του τίτλου αν συνυπολογίσουμε πως διαθέτει ένα ομοιογενές σύνολο παικτών που για περισσότερο από 3 – 4 χρόνια είναι το ίδιο. Την φετινή σεζόν από τις 19 νίκες που έχει σημειώσει οι 12 είναι με ευρύ σκορ, όπως το 3 – 0, 3 – 1, 4 – 0, 4 – 1, 5 – 0, 6 – 0, που σημαίνει πως επιθετικά μπορεί να μην έχει τον πρώτο σκόρερ της κατηγορίας αλλά διαθέτει αρκετούς παίκτες που κάνουν τη ¨ζημιά¨ ( Ρουμελιώτης 10, Σαραντόπουλος 8, Μπορχάν 6, Φιλόπουλος, Αριστομενόπουλος από 5, Μπαστακός, Δεμπεγιώτης, Κουλόπουλος από 4, Κατσιβαρδέας, Νινιός, Παπαδόπουλος, Τυμπλαλέξης και Βλάχος από 2, και 1 ο Αράπι).  Εύκολα ή δύσκολα λοιπόν μέχρι στιγμής βγαίνει ουσιαστικά αλώβητος ακόμα και στην χειρότερη μέρα του. Στα ντέρμπι, από τα οκτώ που θα δώσει συνολικά με τους άλλους τέσσερις διεκδικητές έχει παίξει ήδη τα 6 και έχει 3 Νίκες ( 2 εντός – 1 εκτός), 3 Ισοπαλίες ( 1 εντός  – 2 εκτός) και του απομένουν δύο ακόμα με Μάνη την 26η Αγωνιστική στον Κάμπο και την 29η με την Κυπαρισσία στη Μεσσήνη.

Αναλυτικός πίνακας στατιστικών Παμίσου σε σύγκριση και με προηγούμενες χρονιές:

Εράνη Φιλιατρών

Η Εράνη Φιλιατρών μια από τις ομάδες που κι αυτή έχει γράψει τη δική της ιστορία στο μεσσηνιακό ποδόσφαιρο με αρκετές παρουσίες στη Δ` και Γ εθνική, τα τελευταία 3 – 4 χρόνια γίνεται προσπάθεια να επανακάμψει σε πρωταγωνιστικούς ρόλους και φαίνεται να το πετυχαίνει. Στα χέρια του Κώστα Λυμπερόπουλου δείχνει να βρίσκει το δρόμο της χρόνο με το χρόνο από τη σεζόν 2016 – 2017 που επέστρεψε από την Α1` στην Α`. Τη φετινή σεζόν βρίσκονται μόλις 3 βαθμούς πίσω από τους «πράσινους» της Μεσσήνης και καιροφυλακτούν για ένα ¨στραβοπάτημα που θα τους βάλει σε θέση ¨οδηγού¨ στη συνέχεια του πρωταθλήματος. Της απομένουν 2 ακόμα ντέρμπι τα οποία είναι εκτός έδρας την 29η αγωνιστική με τον Πανθουριακό εκτός έδρας και με την Μάνη στο Κάμπο την 33η. Στα προηγούμενα 6  έχει 2 Νίκες (1 εντός – 1 εκτός), 4 Ισοπαλίες ( 2 εντός – 2 εκτός) και καμία ήττα.  Στις δεκαεπτά νίκες που έχει σημειώσει οι 14 είναι άνετες με σκορ 3 – 0 και άνω, επιθετικός πλουραλισμός και για τους Φιλιατρινούς παρότι διαθέτουν το δεύτερο σκόρερ του πρωταθλήματος Μπάρκα (16 γκολ), Κόλλιας 8, οι Βασιλόπουλος, Γκεβόρι 5, Γεωργιόπουλος και Πλακάς 4, Πέππας 3, Μιχαλόπουλος 2 (απόκτημα του Γενάρη) και Μπινιώρης, Κουρούβανης, Χάρμπας, Κρίσταγκ, Τσόπελας και Νικολακόπουλος από 1. Αμυντικά τα στατιστικά μας στοιχεία του εντάσσουν στην κορυφή με μηδαμινή διαφορά από τους ¨τριφυλλοφόρους¨.

Αναλυτικός πίνακας στατιστικών Εράνη Φιλιατρών σε σύγκριση και με προηγούμενες χρονιές:

Α.Ο.Κυπαρισσίας

Παρότι βρίσκονται 7 βαθμούς πίσω στην τρίτη θέση του βαθμολογικού πίνακα, μαθηματικά τουλάχιστον δεν μπορείς να τους ξεγράψεις. Η ομάδα του Γιώργου Καλόμαλου ίσως πληρώνει κάποιες απώλειες βαθμών σε έδρες που και οι ίδιοι ίσως να μην περίμεναν ειδικά στις πρώτες αγωνιστικές. Όπως έχουν έρθει τα πράγματα μέχρι τώρα ίσως χρειάζεται και ο παράγοντας τύχη ευελπιστώντας σε στραβοπατήματα των αντιπάλων, ώστε να δεις πιο ¨ζεστά¨ την υπόθεση διεκδίκησης τίτλου. Ο Α.Ο.Κ. όσες φορές τον έχουμε παρακολουθήσει θυμίζει μια ήρεμη δύναμη, που εντελώς αθόρυβα ¨χτυπά¨ εκεί που δεν το περιμένεις. Στατιστικά διαθέτει εφάμιλλη αμυντική λειτουργία με τους δύο πρώτους αφού δέχεται μόλις 0, 48 γκολ ανά αγώνα, όμως και  επιθετικά δεν πάει πίσω αφού στο ρόστερ της βρίσκονται παίκτες όπως ο Μπακατσέλος με 14 γκολ, Μπουτσικάκης Παν. 7, Μπουτσικάκης Χρ. 5, Κωνσταντόπουλος και Καπλάνης 4, Σπυρόπουλος 3, Ντιόπ, Μαλισόβας 2 και Μιτρόφ, Κύρκος, Δημάκης, Κυβελίδης ( χειμερινή μεταγραφική περίοδο), Βλαχόπουλος από 1. Στα ντέρμπι κορυφής έχει παίξει 6 ματς με 1 νίκη εντός και 5 Ισοπαλίες ( 3 εντός – 2 εκτός), απομένουν δύο ακόμα με Μάνη στον Κάμπο την 24 αγωνιστική και στη Μεσσήνη με Πάμισο την 29η.

Αναλυτικός πίνακας στατιστικών Α.Ο. Κυπαρισσίας σε σύγκριση και με προηγούμενες χρονιές:

Α.Ε. Μάνης

Η τέταρτη του βαθμολογικού πίνακα με 48 βαθμούς (-12) Α.Ε. Μάνης μας έχει συνηθίσει σε άσχημα ξεκινήματα στις αρχές κάθε σεζόν χάνοντας έτσι πολύτιμο έδαφος από τους ανταγωνιστές, όμως από τις αρχές περίπου του Δεκέμβρη και μετά φαίνεται πως φορμάρετε και μπαίνει σε πορεία τροχιάς τίτλου.  Για το υπόλοιπο τώρα του φετινού πρωταθλήματος, περιμένει του τρεις ( Α.Ο. Κυπαρισσίας 24η, Πάμισο 25η, Εράνη 33η) από τους τέσσερις τις πρώτης πεντάδας στο ¨κλουβί ¨ του Κάμπου, ενώ την 34η αγωνιστική έρχεται στην Καλαμάτα ν` αντιμετωπίσει τον Πανθουριακό στο γήπεδο του Μεσσηνιακού. Στα προηγούμενα ματς με τους πρωτοπόρους είχε φέρει 1 νίκη εντός και 3 ήττες εκτός. Πάντως ο στόχος μιας υπολογίσιμής δύναμης στο μεσσηνιακό ποδόσφαιρο έχει επιτευχθεί και κάθε χρόνο παρουσιάζεται ως ένας μεγάλος ¨πονοκέφαλος¨ για οποιοδήποτε αντίπαλο ειδικά εντός έδρας. Επιθετικά δεν διαφέρει και πολύ από τους υπόλοιπους της κορυφής αφού σημειώνει τουλάχιστον 2,48 γκολ ανά αγώνα μέσον όρο (Πουλάκος Κυρ. 13, Αλεξανδρόπουλος 8, Κουρούπης 7, Γιαννής 3, Χριστόπουλος ,Μπέρμπερη, Γουρνάς 2, Τζανετέας, Χατζηπαναγιώτης, Δουρούμης, Πουλάκος Π., Μπαλίκο, Μπάλας, Γλέζος 1). Αμυντικά τα πράγματα δυσκολεύουν λίγο όταν δέχεται κάτι λιγότερο από ένα γκολ ανά παιχνίδι (0,83), όταν μάλιστα Πάμισος ,Εράνη και Κυπαρισσία δέχονται κάτι λιγότερο από μισό γκολ.

Αναλυτικός πίνακας στατιστικών Α.Ε. Μάνης σε σύγκριση και με προηγούμενες χρονιές:   

Α.Σ. Πανθουριακός

Τελευταία αφήσαμε τον περσινό νταμπλούχο Πανθουριακό που έχει 48 βαθμούς (-12)  και είναι πέμπτος στη βαθμολογική κατάταξη. Το όνειρο επιτέλους έγινε πραγματικότητα και απ` ότι φάνηκε πριν ακόμα ξεκινήσει η νέα σεζόν μπήκαν τα θεμέλια για να ¨χτιστεί¨ κάτι εντελώς διαφορετικό από αυτό που είχαμε συνηθίσει τόσα χρόνια. Πανθουριακός, Μεσσηνιακός και Αίαντας Καλαμάτας προχώρησαν σε μια συνεργασία που φαίνεται να επωφελή και τους τρείς για ένα βιώσιμο μέλλον. Ίδωμεν!

Τώρα στα αγωνιστικά των ¨πρασινοκίτρινων¨,  ο αρμάδα του Τάκη Σακελλαρόπουλου παρουσιάζεται ως ένα αξιόμαχο σύνολο παίζοντας ίσως και το ωραιότερο ποδόσφαιρο.

Εντωμεταξύ,  απώλειες παικτών όπως αυτές των Γαλανόπουλο Δημ. ( 7 γκολ), Μανωλόπουλου (2 γκολ) και Σπανού (1 γκολ) από τραυματισμούς και Δαλκαφούκη ( 6 γκολ) που σταμάτησε λόγω εργασίας δεν στερούν από την ομάδα μόνο την επιθετική της ισχύ, αντιθέτως προκαλούν και αμυντικές δυσλειτουργίες, διότι αναφερόμαστε σε τέσσερις ποδοσφαιριστές που με τις ικανότητές τους ( δημιουργία παιχνιδιού, έφεση στο σκοράρισμα, ικανότατες εκτέλεσης στημένων για γκολ) ανάλωναν τον αντίπαλο να δώσει περισσότερη έμφαση στην αμυντική λειτουργία του στερώντας του σε κάποιο βαθμό το δημιουργικό κομμάτι που θα τον έκανε πιο απειλητικό. Παρόλα ταύτα, οι θουριώτες φαίνεται πως έχουν ακόμα τον τρόπο να γίνονται επικίνδυνοι για τα αντίπαλε καρέ, αφού σημειώνουν μέσον όρο πάνω από 2 γκολ ανά αγώνα, αμυντικά μοιράζονται την 4η θέση με την Μάνη, αφού δέχονται κάτι λιγότερο από ένα γκολ σε κάθε παιχνίδι (μέσος όρος). Στα έξι ντέρμπι που έχει παίξει ο ομάδα του Πανθουριακού έχει 2 Ισοπαλίες ( 1 εντός – 1 εκτός) και 4 ήττες ( 1 εντός – 3 εκτός), ενώ έχει να δώσει δύο ακόμα μεγάλες ¨μάχες¨ στην έδρα του με Εράνη και Μάνη την 29η και 34η αγωνιστική.  

Αναλυτικός πίνακας στατιστικών Α.Σ. Πανθουριακός σε σύγκριση και με προηγούμενες χρονιές:

Συνοψίζοντας λοιπόν όλα τα παραπάνω, θέλουμε να πιστεύουμε πως 11 στροφές πριν ολοκληρωθεί το πρωτάθλημα δεν μπορούμε με απόλυτη σιγουριά να μιλήσουμε για πρωταθλητή, διότι βάση του προγράμματος της κάθε ομάδας και της δυναμικότητάς της λογικά θα υπάρξουν απώλειες βαθμών και ίσως σε έδρες που δεν φανταζόμαστε. Σημαντικό ρόλο πάντως θα παίξει ποιος από τους πέντε μπορεί να αντέξει την πίεση του πρωταθλητισμού η οποία απαρτίζεται από πολλές παραμέτρους ( ψυχολογική, αγωνιστική, ρόστερ, τραυματισμούς, κ.α.). Αν και για τις περισσότερες ελπίδες φαίνεται πως συγκεντρώνουν οι δύο πρώτοι αφού το -3 μπορεί να εξαλειφθεί άνετα σ` έναν αγώνα. Από κει και κάτω η Κυπαρισσία θεωρούμε πως χρειάζεται και τον παράγοντα τύχη, ενώ οι δύο τελευταίοι Α.Ε. Μάνη και Α.Σ. Πανθουριακός θα αρκεστούν στις καλές εμφανίσεις και όσο πιο ψηλά μπορέσουν να τερματίσουν.

Spread the love

Γράψτε ένα σχόλιο