Η ιστορία του Μεσσηνιακού

Οι βαθιές ρίζες δεν χάνονται ακόμα και αν μεσολαβήσουν χρόνια πανδημίας και αναστολής δραστηριοτήτων και ακολούθως επανέναρξη υπό όρους. Αυτό ισχύει για ομάδες όπως ο Μεσσηνιακός που ιδρύθηκε στην Καλαμάτα το 1888 και αφού έκανε μία τόσο μεγάλη διαδρομή και μάλιστα σε ζοφερές ιστορικές περιόδους, δεν ήταν δυνατόν να μην μπορεί να ξεπεράσει και τα τελευταία χρόνια της πανδημίας. «Επανήλθε» λοιπόν, όχι αγωνιστικά εκεί έδινε πάντοτε το παρόν, αλλά οργανωτικά σε όλα τα επίπεδα, επανεκδίδοντας μετά από τρία χρόνια την εφημερίδα του.

Από το εισαγωγικό σημείωμα σταχυολογούμε: «Αυτά τα τρία χρόνια όμως ο Μεσσηνιακός συνέχιζε να δρα, να σχεδιάζει το μέλλον και να ετοιμάζει τα παιδιά του για το επόμενο βήμα τους. Πετσοκομμένα ήταν τα πρωταθλήματα Ποδοσφαίρου και Βόλεϊ, λίγα τα Πανελλήνια και διασυλλογικά πρωταθλήματα Στίβου.

Όμως…. Δεκάδες νίκες κατακτήθηκαν, αρκετές ήττες μάς στενοχώρησαν, πολλά παιδιά βελτίωσαν τις επιδόσεις τους, πολλά νέα παιδιά ήρθαν στις Ακαδημίες μας, πολλοί νέοι γονείς έμαθαν για τον ιστορικό Σύλλογό μας, έγιναν κάποιες εκδηλώσεις, Εθελοντική Αιμοδοσία οργανώθηκε, σχολεία επισκέφθηκαν το Γήπεδο και το Μουσείο μας, η Περιφέρεια Πελοποννήσου ανακατασκευάζει το ιδιόκτητο γήπεδό μας και σε λίγο καιρό θα εγκαινιαστεί, επιτυχημένοι διεθνείς αγώνες «Παπαφλέσσεια» έγιναν το Μάιο 2022, εκλογές είχαμε και υπάρχει νέο Δ.Σ., υλοποιείται η απόφαση του Δ.Σ. για έκδοση ταυτοτήτων σε όλα τα εγγεγραμμένα μέλη του Μεσσηνιακού, ιστορικές μελέτες δημοσιεύθηκαν σε τοπικές εφημερίδες και στο Διαδίκτυο, επανακτυπώθηκε και διατίθεται, η από το 1996, μελέτη του αγαπητού μας φίλου ερευνητή και δημοσιογράφου Ηλία Μπιτσάνη «100 χρόνια Ολυμπιακοί αγώνες και η ιστορία του Μεσσηνιακού», και γενικότερα ο Μεσσηνιακός πήγε μπροστά τα τελευταία χρόνια.

Το σημαντικότερο κέρδος είναι πως ο ιστορικός Σύλλογός μας με αυτοπεποίθηση και εξωστρέφεια, με την στήριξη πολλών νέων ανθρώπων, οι οποίοι λόγω των επαγγελματικών ιδιοτήτων τους δεν επιτρέπεται να εμπλακούν τυπικά στην Διοίκηση, όμως δρουν, οργανώνουν, στηρίζουν όλες τις δράσεις του Μεσσηνιακού και οραματίζονται το μέλλον του με αισιοδοξία».

Το μουσείο του Μεσηνιακού

Eνδιαφέρον είναι και το αφιέρωμα στο μουσείο, με το σύλλογο να επισημαίνει: «Το λέμε “Μουσείο” για λόγους συντομίας αλλά στην πραγματικότητα είναι μια “Αίθουσα Κειμηλίων”.
Εδώ βρίσκεται όλη η αθλητική Ιστορία της Καλαμάτας και βέβαια του Μεσσηνιακού. Σχεδιάστηκε από τον αρχιτέκτονα Βαγγέλη Σαραντόπουλο και υλοποιήθηκε, σε πρώτο στάδιο, από τα μέλη μας, τους Τάκη Στασινόπουλο και Σταύρο Χριστόπουλο.

Ουσιαστικά, η συλλογή κειμηλίων εμφανίστηκε για πρώτη φορά στο ξενοδοχείο Ελίτ στις 18/6/2018 στην γιορτή για τα 130 χρόνια του Μεσσηνιακού. Ακολούθως μεταφέρθηκε σε αίθουσα του γηπέδου μας, η οποία ανακατασκευάστηκε με τις δυνατότητες που διαθέτομε, και σήμερα είναι επισκέψιμος χώρος. Ελπίζουμε στο μέλλον να μας δοθεί η δυνατότητα να την μεταφέρουμε σε μεγαλύτερη αίθουσα προκειμένου να εκτεθούν και άλλα κειμήλια τα οποία σήμερα δεν χωρούν στην υπάρχουσα».

ΥΜΝΟΣ ΜΕΣΣΗΝΙΑΚΟΥ – ΤΕΤΡΑΣΤΙΧΑ ΑΠΟ ΤΟ ΑΡΧΕΙΟ ΤΑΚΗ ΧΙΟΥΡΕΑ 1932

Σε σύλλογο είμαστε παλιό και πράσινα φοράμε
τη δόξα και τις νίκες του αντάμα τραγουδάμε.
Το Παλαμάρα αρχηγό, Τασσώνη επιστάτη
το Σάλμα που ‘ναι δήμαρχος τον έχουμε προστάτη.
Μεσσηνιακέ, Μεσσηνιακέ, Σύλλογε αρχαίε και παντοτινέ.
Τους αντιπάλους σάρωνε σαν νάναι οδοστρωτήρας
τη δόξα στην Ελλάδα μας έφερε ο Τσικλητήρας.
Στη Σουηδία πήδηξε τρεισήμισι τα μέτρα
μετάλλια στο στήθος του κουβάλαγε αβέρτα.
Μεσσηνιακέ, Μεσσηνιακέ, Σύλλογε αρχαίε και παντοτινέ.
Τρεχαλατζήδες έχουμε πολλούς μα και ωραίους
Σταυριανέας αρχηγός είναι απ τους σπουδαίους
Και οι ψηλοί πετόσφαιροι δυο μέτρα παλικάρια
«κοπάνους» τους φωνάζουμε και σπάζουνε κεφάλια
Μεσσηνιακέ, Μεσσηνιακέ,
ομάδα της καρδιάς μας πράσινα ριγέ.
‘Εχουμε κέρβερους σωστούς μέσα στα δοκάρια
κι όλοι στην άμυνα παιδιά λιοντάρια, παλικάρια,
τους μάγους έχουμε μαζί να βρίσκονται στο κέντρα
και έχουμε στην επίθεση ψηλούς σα νάναι δέντρα.
‘Εχουμε και το Ντίνο τερματοφύλακα
το Οάνο το Νταβώνη οπισθοφύλακα
ρωτάει ο Απόλλωνας ποιος έβαλε το γκολ
το έβαλε ο Λυκούργος σε θέση σέντερ φορ.
Στου Μεσσηνιακού, στου Μεσσηνιακού,
στους αντιπάλους κάναμε ένα μεγάλο ντου
“Εχουμε και το Σταύρο στη μεσιανή γραμμή
τον Κώστα Μελενίκο το πιο καλό παιδί,
ρωτάει η “Ενωση ποιος έβαλε το γκολ
το έβαλε ο Τάκης που παίζει σέντερ φορ.
“Εχουμε και το Λούη μας σαν έξω δεξιά
κι Αντώνη το Παυλόπουλο για έξω αριστερά.
Ρωτάγανε οι φίλαθλοι ποιος έβαλε το γκολ
το έβαλε ο Αργύρης που ήταν σέντερ φορ.
Μεσσηνιακέ, Μεσσηνιακέ, ομάδα της καρδιάς μας πράσινα ριγέ

ΠΗΓΗ : ertnews.gr

Spread the love

Γράψτε ένα σχόλιο