Σκέψεις για την «Μαύρη Θύελλα» …

Γεια σας !!!

 Αν πραγματικά θέλουμε να προχωρήσει ποδοσφαιρικά η πόλη μας πρέπει να δούμε τα πράγματα ρεαλιστικά όσο κι αν αυτό θα μας πονέσει!.

Η αλήθεια είναι ότι ο φίλαθλος κόσμος είναι μπερδεμένος  με όλα αυτά που παρακολουθεί τα τελευταία χρόνια.

Αφού λοιπόν τα τελευταία χρόνια τα ματάκια μας είδαν κάθε γειτονιά της Αθήνας να έχει και από ένα εκπρόσωπο στη μεγάλη κατηγορία, είχαμε την ελπίδα ότι θα δούμε να παίζεται ποδόσφαιρο και σε άλλες περιοχές της Ελλάδας. Το ζητούμενο βέβαια δεν είναι να έχουμε πολλές επαρχιακές ομάδες στη Super League, αλλά να μας προσφέρουν και αυτό που απαιτούμε από αυτές. Τι είναι αυτό; Προέδρους με ισχυρή οικονομική βάση, προπονητές με όραμα να παίξει η ομάδα τους ποδόσφαιρο και όχι ξυλίκι, νέους ποδοσφαιριστές-ταλέντα με δίψα για μπάλα πλαισιωμένους από 3-4 έμπειρους συναδέλφους τους και πάνω από όλα γεμάτες εξέδρες. Το λυπηρό ειδικά είναι να λείπει το συστατικό της γεμάτης εξέδρας. Γιατί όμως οι φίλαθλοι των επαρχιακών ομάδων δεν συμπαραστέκονται σε ικανοποιητικό βαθμό στις ομάδες των πόλεών τους; Μια απάντηση είναι ότι το θέαμα είναι κακό και δεν τους ικανοποιεί. Μια άλλη είναι ότι οι ομάδες τους αποτελούνται είτε από πολλούς ξένους παίχτες είτε από μη γηγενείς (και μάλιστα σε ορισμένες περιπτώσεις μισθοφόρους) ποδοσφαιριστές. Μια άλλη απάντηση είναι ότι θεωρούν πως όλα είναι βρώμικα και προαποφασισμένα. Πολλοί ίσως να υποστηρίξουν ότι η ομάδα τους αποτελεί δεκανίκι των μεγάλων ομάδων. Ίσως να έχουν δίκιο, ίσως και όχι. Άλλωστε εξαρτάται πως το βλέπει ο καθένας. Αν θέλουν όμως να πούνε την αλήθεια στον εαυτό τους πρέπει να αναρωτηθούν κάτι πολύ απλό. Τι ομάδα είναι; Δυστυχώς η απάντηση είναι ότι η ομάδα της καρδιάς τους δεν είναι η ομάδα της πόλης τους, αλλά μια εκ των μεγάλων της Αθήνας ή της Θεσσαλονίκης. Με εξαίρεση ίσως τους Λαρισαίους, τους Γιαννιώτες και κάποιους Κρητικούς, η συντριπτική πλειοψηφία των υπολοίπων φιλάθλων επαρχιακών πόλεων υποστηρίζουν την ομάδα της πόλης τους σα δεύτερη επιλογή. Έτσι όμως δε γίνεται δουλειά. Σε αντίθεση με άλλες χώρες, οι φίλαθλοι της επαρχίας προτιμούν να υποστηρίζουν ομάδες που έχουν συχνά επιτυχίες παρά τις ομάδες της πόλης τους που δεν πρόκειται ίσως ποτέ να κάνουν την υπέρβαση. Όχι βέβαια πως στην Αθήνα και τη Θεσσαλονίκη τα πράγματα είναι πολύ καλύτερα. Ακόμα και εκεί οι 3 μεγάλες ομάδες της κάθε πόλης συγκεντρώνουν την πλειονότητα των φιλάθλων, ενώ ιστορικές ομάδες όπως ο Πανιώνιος, ο Απόλλων Αθηνών, ο Εθνικός, ο Απόλλων Καλαμαριάς και άλλες αποτελούν δεύτερες επιλογές για τους περισσότερους. Η ανάγκη που νοιώθει ο Έλληνας φίλαθλος να βλέπει την ομάδα του να κερδίζει είναι κατά πολύ μεγαλύτερη από την ανάγκη που νοιώθει για να παρακολουθεί ποδόσφαιρο από την ομάδα που υποστηρίζει. Αυτό που αγαπά ο Έλληνας φίλαθλος είναι η επιτυχία και όχι το άθλημα καθ’ αυτό. Άλλωστε αυτό δεν αποτελεί χαρακτηριστικό των Ελλήνων μόνο στο ποδόσφαιρο, αλλά σε όλους τους τομείς της ζωής τους. Άραγε λοιπόν τι απαιτήσεις μπορούμε να έχουμε από το ποδόσφαιρό μας όταν αυτό απλά αποτελεί τον καθρέφτη των εαυτών μας;

Εμείς στην Καλαμάτα αποτελούμε εξαίρεση; Φυσικά και όχι….

Θα το επαναλάβω όμως. Κουραστήκαμε, κάθε χρόνο να διαψεύδονται οι ελπίδες μας, βαρεθήκαμε τα ίδια πρόσωπα, μπαιλντίσαμε με την μιζέρια μας και τις θεωρίες συνωμοσίας που αρχίζουν να τριβελίζουν το μυαλό μας….

Ζήσης Γεράσης

Spread the love

Γράψτε ένα σχόλιο