Απολογισμός δράσης
Το άθλημα του Ποδοσφαίρου το έφερε στην Καλαμάτα ο Μεσσηνιακός. Μάλιστα ο δημοσιογράφος-ερευνητής Ηλία Μπιτσάνης έδωσε στην δημοσιότητα και την περιγραφή του πρώτου ποδοσφαιρικού αγώνα, η οποία έγινε μέσα από τις στήλες της τοπικής εφημερίδας «Φρουρός». Έτσι έχει διασωθεί μάλιστα και η περιγραφή του πρώτου αγώνα που έγινε στην Καλαμάτα, στην διάρκεια των γυμναστικών επιδείξεων. Έγραφε η εφημερίδα Καλαμάτας «Φρουρός» στις 28.4.1909: «Πλημμυρισμένο με φως και με κόσμο το απόγευμα της Κυριακής το Γυμναστήριο. Μία δαντέλλα ποικιλόχρωμη από κυρίες με καλοκαιρινές τουαλέτες και σοβαρά πρόσωπα, από μουαζελίτσες με πορφυρά μάγουλα και γελαστές φάτσες, από χαρωπούς νέους, από ανθρώπους λογιώ-λογιών, έζωνε εσωτερικά τους τοίχους, ανάμεσα της οποίας οι μικροί μαθηταί με γραμμές κανονικές περίμεναν την ώρα που θα άφηναν τα απαλά μέλη τους να απλωθούν σε αρμονικά γυμνάσματα Τελείωσαν οι γυμναστικαί επιδείξεις των μαθητών αφήσασαι στους θεατάς ωραίας εντυπώσεις. Ο κόσμος όμως δεν έφυγε. Είχαν ορισθεί μετά τας 5 οι αγώνες φούτ-μπώλ. Ο κ. Αμπελάς, υπάλληλος της Εθνικής Τραπέζης, είχε αναλάβει την προπόνησιν του Γυμνασίου στο φούτ-μπώλ….».
Το 1909 ήταν και η πρώτη ποδοσφαιρική ομάδα του Μεσσηνιακού. Ακολούθησαν πόλεμοι και καταστροφές. Αργότερα και μετά το 1924 διαμορφώνονται νέες ομάδες και Σύλλογοι. Το 1929 στην τότε Ένωση Ποδοσφαιρικών Σωματείων Καλαμάτας ανήκαν 6 ομάδες, οι οποίες φωτογραφήθηκαν κιόλας και η φωτογραφία είναι στο Μουσείο του Μεσσηνιακού, ο Μεσσηνιακός, ο Απόλλων, ο Εθνικός, η Ένωση Κωνσταντινουπόλεως, Βυζαντινός και Δάφνη. Σε σχετικό μελέτημά μας στην εφημερίδα «Ελευθερία» Καλαμάτας (φύλλο της 18/5/2020), από το ιστορικό αρχείο του Μεσσηνιακού, δημοσιεύθηκε η πρώτη φωτογραφία των 6 παραπάνω ομάδων που αποτελούσαν την Ένωση. Γινόταν τότε ένα πρωτάθλημα μεταξύ των ομάδων της Καλαμάτας και όποια ομάδα από τις παραπάνω είχε χρήματα έκανε και μια εκδρομή σε γειτονικούς νομούς για φιλικά παιχνίδια.
Το Ποδόσφαιρο σήμερα είναι λαϊκό άθλημα και σπάνια θα βρεθεί άνθρωπος να μην το συμπαθεί ή να μην το γνωρίζει. Τα παλιά χρόνια όμως της εξελίξεώς του υπήρχαν κάτοικοι της Καλαμάτας που έστελναν στις εφημερίδες επιστολές διαμαρτυρίας για την διάδοσιν του «φούτ-μπώλ» στις εφημερίδες. Σας παρουσιάζομε μία από αυτές : «ΕΝΑ ΑΚΟΣΜΟΝ ΘΕΑΜΑ. Κε Διευθυντά, εκείνο που παρατηρείται εις την πόλιν μας είναι πρωτοφανές και άξιον να κινήση την προσοχήν της Αστυνομίας. Περπατείτε και δέχεστε στο κεφάλι ή στο μάτι μια μπάλλαφουτ-μπώλ από τους φουτμπωλιστάς των δρόμων. Όλοι οι δρόμοι εγέμησαν από παιδιά από παιδιά παίζονταποδόσφαιραν. Ενοχλούν τους διαβάτας, καταστρέφουν τα δενδράκια, όπως της Υπαπαντής, και εν γένει παρουσιάζουν το πλέον άκοσμον και απρεπές θέαμα. Σήμερα εδέχθην μια μπάλα κατάμουτρα. Δεν υπάρχουν χωροφύλακες; Ώστε μπορεί καθένας να κάμη ό,τι θέλει στην πόλιν μας; Σας παρακαλώ στηλιτεύσατε την επαίσχυντον αυτήν κατάστασιν, με την πεποίθησιν ότι θα προσφέρετε αληθινήν υπηρεσίαν εις την πόλιν. Μετά τιμής.Γ. Κατσαρός-ωρωλογοποιός». Εφημ Σημαία 16/6/1929.
Το Ποδοσφαιρικό τμήμα του Μεσσηνιακού ατόνησε μετά την Μεταξική περίοδο (1936-1940). Όπως έγινε και μετά την 21η Απριλίου 1967 (συνένωση ποδοσφαιρικών σωματείων στον Π.Σ. Η ΚΑΛΑΜΑΤΑ) έτσι και το 1936 ο Μεσσηνιακός «πήρε εντολή» να μην ασχολείται με το Ποδόσφαιρο παρά μόνο με το Στίβο και την Γυμναστική. Το σημερινό Ποδοσφαιρικό τμήμα ενεργοποιήθηκε πάλι την περίοδο 1971-1972 και έκτοτε λειτουργεί ανελλιπώς με τα πάνω του και με τα κάτω του. Το 2022 ξεκίνησε η συνεργασία των 3 Σωματείων, Μεσσηνιακού, Πανθουριακού και Αίαντα με στόχο την ορθή και βάση αρχών αθλητική προετοιμασία των παιδιών και την σταδιακή ένταξή τους σε ποδοσφαιρικές ομάδες, ανάλογα με την πρόοδό τους.
Α. Την περίοδο 2023-2024 η νεανική Ανδρική ποδοσφαιρική ομάδα του Μεσσηνιακού αγωνίστηκε Β΄ Κατηγορία Μεσσηνίας. Στις 16 ομάδες που συμμετείχαν τερμάτισε 6ος με 48 βαθμούς έχοντας σε 30 αγώνες 14 νίκες, 10 ήττες και 6 ισοπαλίες και τέρματα 56-37. Προπονητής ήταν ο Φραγκίσκος Κεράνης.
Την Ομάδα συγκρότησαν αθλητές που ανήκαν ή ήλθαν στον Μεσσηνιακό και αρκετοί νεαροί που μετακινήθηκαν από τον Αίαντα. Ήταν οι : Τσούλος Βαγγέλης (ήρθε από την Ομόνοια), Γιακουμής Παναγιώτης, Κρόμπας Παναγιώτης, Αργυροηλιόπουλος Νίκος (Αίαντας), Πετρόπουλος Γιώργος, ΦαμπιάνοΧίγε, Πογκόνι Βασίλης, Κωνσταντινίδης Βασίλης (Αίαντας), Κάτσος Χρήστος (Δαναός), Καραγιαννίδης Αλέξανδρος, Χασανέας Σωτήρης, Δημόπουλος Γιώργος (Αίαντας), Νικολακάκης Γιώργος, Φράγκος Παναγιώτης (Καλαμάτα Κ19), Θεοφιλόπουλος Τάσος (Καλαμάτα Κ19), Μπούνας Παναγιώτης, Σπυρόπουλος Αλέξης, Ζαχαριάς Άγγελος (Αίαντας), Γκουλκούτης Άγγελος (Αίαντας), Μαθιός Ιπποκράτης (Αίαντας), Σκαφιδάς Δημήτρης (Α.Ο Δωρίου), Κότσης Δημήτρης, ΧόχοληςΔημήτρης, Αβντίου Ντένις (Αίαντας), Τόλιας Ηρακλής (Αίαντας).
Β. Η Ομάδα Κ14 αγωνίστηκε στον Β΄ όμιλο του οικείου πρωταθλήματος. Βγήκε 1η και αγωνίστηκε στον τελικό με την αντίστοιχη ομάδα του Π.Σ. Η ΚΑΛΑΜΑΤΑ, που είχε βγει πρωταθλήτρια του Α΄ ομίλου. Παρατίθεται το κείμενο που δημοσιεύτηκε μετά τη νίκη τους στον τελικό :
«ΜΕΣΣΗΝΙΑΚΟΣ Γ.Σ.1888-Π.Σ. “Η ΚΑΛΑΜΑΤΑ”=2-0. ΤΕΛΙΚΟΣ ΑΓΩΝΑΣ
Για το πρωτάθλημα Κ14 νομού Μεσσηνίας
Οι “Μπέμπηδες”
Αυτός ο τίτλος επιλέχθηκε για να χαρακτηρίσει την ομάδα Κ14 του Μεσσηνιακού η οποία την Κυριακή 15/6/2024 ολοκλήρωσε την αγωνιστική δράση της περιόδου 2023-2024 Αήττητη. Και δεν είναι υπερβολικός, ούτε κάνει αναγωγή στην φημισμένη ομάδα της Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ του 1958. Κόκκινη φανέλα εκείνη η ομάδα, πράσινη του Μεσσηνιακού. Η ηλικία, το πάθος, το ταλέντο, ο προπονητής, η υποστήριξη, η Διοίκηση, οι φίλαθλοι και εν τέλει το όμορφο και επιθετικό ποδόσφαιρο που παίζουν τούτα τα παιδιά, μας οδηγεί αναπόφευκτα να τους δώσομε το παραπάνω προσωνύμιο. Παιδάκια που έμαθαν ποδόσφαιρο και διδάχθηκαν πολλά παράλληλα στις ακαδημίες του Αίαντα. Που η συγκυρία τα έφερε να βρεθούν όλα μαζί υπό την συνεργασία των τριών ομάδων Αίαντα, Μεσσηνιακού, Πανθουριακού, που οι Αφοί Σακελλαρόπουλοι ήταν οι πρώτοι δάσκαλοί τους, που ο τωρινός προπονητής τους Γιώργος Αργυρόπουλος ήταν ό,τι καλύτερο θα μπορούσε να τους προκύψει, που τα υποστηρίζουν βοηθοί σαν τον Θεόδωρο Σακκά και τον Σπύρο Οδεμισιώτη, που έχουν τις ανέσεις τους στο δικό τους και ιστορικό γήπεδο του Μεσσηνιακού. Ένα πλήθος από συμβάντα λοιπόν έφερε αυτούς τους “Μπέμπηδες” στην κορυφή της Μεσσηνίας και αήττητους.
Δώδεκα νίκες σε 12 αγώνες με τέρματα 84-5 στο κανονικό πρωτάθλημα.
Νίκη και στον τελικό με 2-0. Μπράβο στα παιδιά μας. Για την ιστορία τα γκολ του τελικού πέτυχαν οι Μητσέας στο 9΄ και ο Λεμπέσης στο 60΄.»
Την Ομάδα Κ14 συγκρότησαν οι : Βεργετόπουλος Θεόδωρος (Αίαντας), Γιαννακόπουλος Γεώργιος, Χριστόπουλος Σωτήρης, Σκρεπετός Δημήτριος (Αίαντας), Αλέκου Χρήστος, Σκιαδόπουλος Γεώργιος, Κωνσταντόπουλος Κων/νος, Ούτσικας Δημήτριος, Γκόνης Κων/νος, Μητσέας Ορέστης (Αίαντας), ΑγγελακάκηςΑθανάσιος, Χρυσοβέργης Φώτιος, Αργυρόπουλος Δημήτριος (Αίαντας), Παράσχος Νικόλαος (Αίαντας), Αθανασόπουλος Κων/νος, Τζεφερεμιναίος Σταύρος, Λεμπέσης Κων/νος, Μπούνας Ηλίας, Σάμιος Βασίλειος και Βαγιακάκος Νικόλαος.
Προπονητής ήταν ο Γιώργος Αργυρόπουλος με βοηθό τον Σπύρο Οδεμισιώτη.
Γ. Φέτος υπήρξε και ομάδα Κ12, δηλαδή παιδιά ηλικία 12 ετών και μικρότερα. Πήραν μέρος στον Α΄ όμιλο του αντίστοιχου πρωταθλήματος με άλλες 10 ομάδες. Έδωσαν 9 αγώνες νίκησαν 3 φορές και ηττήθηκαν 6 με τέρματα 23-36. Τα παιδιά απέκτησαν εμπειρίες και σε λίγο καιρό θα λάμψουν. Προπονητής του ήταν ο Γιάννης Σακελλαρόπουλος.
Σαν συμπέρασμα οφείλεται να αναφερθεί πως η Συνεργασία των Τριών Σωματείων έχει αρχίσει και αποδίδει καρπούς και πως η δυνατότητα που δίνεται σε όλες τις ομάδες (7) των συνεργαζόμενων σωματείων να αγωνίζονται στο ανακαινισμένο ιστορικό γήπεδο του Μεσσηνιακού, με κερκίδες 5.000 θεατών, προσφέρει στους αθλούμενους, κυρίως στα παιδιά, την αθλητική συγκρότηση που απαιτείται για την μελλοντική τους αθλητική σταδιοδρομία. Ένα επιπλέον πλεονέκτημα είναι επίσης πως η αθλητική κουλτούρα των παιδιών που εκπαιδεύονται στις ακαδημίες του Αίαντα Καλαμάτας, διαμορφώνεται σε υγιείς βάσεις χωρίς χουλιγκανισμούς και γονεϊκές επεμβάσεις, κυρίως όμως συγκροτείται η αθλητική νοοτροπία χωρίς βία και τσακωμούς. Και αυτό φαίνεται στην συμπεριφορά των αθλητών που αγωνίστηκαν την περίοδο 2023-2024.